Basilicumijs

Een heerlijk recept uit het schitterend boek ‘Vers uit de tuin’ van Sarah Raven. Zij heeft het recept blijkbaar van het restaurant De Kas in Amsterdam.  Je kan het maken met gewone ‘Genovese’ basilicum, maar Sarah Raven en ik vinden het overheerlijk gemaakt van een citroenbasilicum zoals de ‘Mrs. Burns Lemon’ die op het veld staat. Je kan er ook wat kaneelbasilicum er aan toevoegen. Continue reading “Basilicumijs”

Moosewood Tabouli

Hier het recept van de Tabouli op het feest van 22 juli. Met dank aan het Moosewood Cookbook.

(Maten zijn Amerikaans – een ‘kop’ is +/- een kwart liter – zeg maar een thee-tas.)
1 kop droge bulgur (mag grof zijn) – dit vind je in elke natuurvoedings- of Marokkaanse winkel
1 1/2 kop kokend water
1,5 tl zout
1/4 kop verse citroensap
1 grote tl verse look, geplet
1/2 kop pijpuien – fijn gesneden (hebben we niet gebruikt, stond niet op het veld)
Verse munt
1/4 kop olijfolie

Doe bulgur, kokend water en zout in een grote kom. Afdekken en een klein halfuur laten staan.

Citroensap, look, olijfolie en munt toevoegen. Goed mengen. 2-3 uur in de koelkast laten staan.

Veel verse bladpeterselie (niet krul) – tenminste 1 kop of meer
Veel verse groenten, zoals:
Tomaat – in stukken gesneden
Komkommer – in stukken gesneden
Wortel – in stukken gesneden
Sugarsnap erwten – evt. eerst blancheren of rauw – in stukken
Doperwten – rauw
Tuinbonen – eerst een paar minuten koken en dubbel doppen
Koolrabi – schillen en in stukken, rauw
Venkel – in stukken snijen
(Kikkererwten en paprika staan in het origineel recept, maar dat hebben we niet op het veld…)

Juist voor het opdienen, groenten toevoegen, mengen, kruiden desnoods aanpassen. Eventueel garneren met olijven en fetakaas.

Dotterfeldenhof rauwe tomatensaus

Als we tijdens mijn opleiding twee jaar geleden op studiebezoek bij Dottenfelderhof waren (http://www.dottenfelderhof.de/) hebben ze deze tomatensaus klaargemaakt. Een van de lekkerste die ik ken.

1 teen knoflook
1 tl zout
ca. 1500 g tomaten
2 el verse citroensap
1 tl suiker (evt.)
1/2 tl zwarte peper
Basilicum
Olijfolie

500 g pasta

Knoflook met zout in vezel fijn stampen.

2/3 van de tomaten ontkernen en in blokjes snijden (hoeft niet heel fijn te zijn).

De rest van de tomaten ontkernen en grof raspen. Vellen zijn voor de compost.

Mengen met de andere tomaten. Knoflookpasta, suiker, peper en citroensap toevoegen.  10 minuten laten rusten.

Basilicum en olijfolie toevoegen en op pasta eten. Eventueel serveren met parmesan.

Joanna & Betty Lou’s Courgette-Basilicumsoep

Dit recept heb ik van mijn goede Amerikaanse vriendin, Roni. Super eenvoudig en heerlijk.

2 rode uien – in schijven
4 courgettes – in stukken
Olijfolie
Look

Alles samen stoven tot zacht – ongeveer 30 min. (De look doe je best helemaal op het einde erbij.)

2 ‘koppen’ (= ‘cups’ in het Engels – een standaard keukenmaat in de States – ongeveer een kwart liter) basilicum – grof gehakt

Basilicum toevoegen, 5 minuten mee stoven.

+/-5 ‘koppen’ (/+- 1,25 liter) groentebouillon – toevoegen en opwarmen.

Mixen. Afwerken met 3-4 soeplepels(‘tablespoons’) balsamico azijn, naar smaak.

Eventueel met wat geraspte parmesan opdienen.

Lekker!!!

Opgevulde courgettenbloemen

Begin met de mannelijke courgettebloemen - te herkennen door hun gebrek aan vruchtbeginsel onder de bloem.

Klaarmaken bloemen : - proper maken zonder te wassen, met zacht borsteltje eventuele vuiltjes afborstelen (na de regenbui van gisteren waren ze zo goed als proper) - meeldraden en stamper verwijderen (Jen: deze laat ik nog zitten)

Vulling : - Losgeklopt ei - Geitekaas (ik verkies de geitekaas die smelt in de oven, maar gewone kan ook) - Versnipperde peterselie (of ander kruid) - Peper en zout

Meng geitekaas, peper en zout, peterselie met het ei (voor slechts een paar bloemetjes heb je maar een fractie ei nodig, anders wordt het te lopend). Vul de bloemen voorzichtig met de vulling en leg ze in een ovenschaaltje.  Bloem beetje besprenkelen met olijfolie en daarna 10 minuutjes in de oven op 180°.

Voor erbij :

- Snij tomaat in blokjes, voeg fijngesneden teentje look toe en meng met olijfolie - Decoreer het bord met een "streepje" balsamico - Lekker met een stukje stokbrood

- Cindy

Lasagne van warmoes

Maak een lekkere, verse tomatensaus met o.a. look en rozemarijn … volgens je eigen smaak.

Was, droogzwier en snij de warmoes grof.
Snij mozzarella in schijfjes.

In een ovenschotel : laag tomatensaus – lasagnebladen – laag tomatensaus – dikke laag warmoes – paar schijfjes mozzarella – lasagnebladen >>> herhalen en eindigen met mozzarella : in een oven op 180° gedurende +- 25 min. … smakelijk!

– Magda

Radijs in de sla

Radijzen: je kan ze niet beu worden … fijngesneden in een gemengde sla met tomaten, nootjes, een paar gedroogde rode besjes en een lekkere vinaigrette op basis van mosterd smaken ze heerlijk!

– Magda

Knoflook bloemstengels

Een van de meest sierlijke momenten in de groenteteelt is begonnen.  Sommige van de knoflook rassen beginnen hun bloemstengels te maken. Dit zijn de ‘stiff neck’ looksoorten –  niet te verwarren met de ‘soft neck’ soorten.  Deze prachtige bloemstengel moet eruit gesneden worden om grotere knollen te maken, en … ze is super lekker! Vers in de sla, soep, pesto… In het Engels noemen ze ‘garlic scapes’ als je wat recepten wil Googlen.

 

Hier een link naar iemand die er ook enthousiast over is!

http://kgi.org/blog/rvisser/transitory-delights-garlic-scapes

Warmoes en linzensoep

Ingrediënten
250 ml bruine linzen
1 liter water
1 liter kippenbouillon
Zout

3 soeplepels olijfolie
1 grote ui – gehakt
Evt. een beetje rode peper
4 looktenen
125 ml coriander – gehakt
+/- 600 gr. warmoes – gehakt
80 ml verse citroensap
Verse peper

Bereidingswijze
1. Linzen, water, bouillon en een beetje zout aan de kook brengen. Rustig laten koken tot de linzen bijna gaar zijn – 25 min.

2. Ondertussen, olijfolie verhitten en ui, peper en een beetje zout erin bakken tot de ui licht bruin wordt – 7- 8 min. Look en coriander toevoegen, 1 min. verder bakken. Warmoes toevoegen, af en toe roeren en bakken tot de bladeren krimpen (3 min. of zo).

3. Warmoes aan de linzen toevoegen, 15 min. rustig koken. Citroensap toevoegen, plus eventueel nog wat zout en peper. Eventueel een deel van de soep mixen.