‘Pickle’ van de ‘Zes Seizoenen’

We stonden gisteren op het Korte Keten Marktje bij ‘t Legumenhofke.

Omdat we momenteel veel (grote) radijzen hebben staan, dacht Anne dat het leuk zou zijn om een ‘pickle’ recept klaar te maken om te kunnen laten proeven.

Ik greep terug naar mijn lievelings-‘Zes Seizoenen’-kookboek van Joshua McFadden. Hij is gek op ‘pickle’s’ en ik gebruik zijn basisrecept voor verschillende groenten, zoals vorige winter met onze zoete ajuinen nu voor de eerste keer met radijzen. Overheerlijk. (En mooi!)

Read more: ‘Pickle’ van de ‘Zes Seizoenen’

Ik spreek liever over een ‘pickle’-recept omdat in de Nederlandse taal ‘pekelen’ een bewaartechniek is op basis van een zoutoplossing. Zelfs in het Engels beschrijven het onderstaand recept als een ‘brine’, die eigenlijk ook een zoutoplossing (pekel) is… heel verwarrend!

Maar terwijl er in dit recept wat zout inzit, azijn speelt hier de hoofdrol. Dus het gaat eerder over bewaren door ‘in het zuur te leggen’ dan over fermenteren (met zout)…. en is (wat mij betreft) lekkerder. 😉

Je kan dit recept gebruiken om heel wat uiteenlopende groenten op te leggen: radijzen, rapen, ajuin, bieten, wortelen, bloemkool, komkommer (of course), venkel, prinsessenbonen, courgette…. soms met wat extra kruiden erbij. (Zie het boek voor meer info – echt een aanrader!)

Basis ‘pickle’-recept voor groenten

  • 125 ml rijstazijn
  • 1 el wittewijnazijn 
  • 375 ml heet water
  • 5 el suiker (ik durf wat minder te gebruiken)
  • 1 el + 1 koffielepel zout

Alles mengen en roeren tot het zout en suiker opgelost zijn.

Bokaal vullen met pekelmengsel tot de groenten onderstaan en het bokaal vol is. Afdekken en in de frigo bewaren tot 2 maand. Beginnen proeven na 12 uur! 

Dopbonen!

Oogsters kennen tuinbonen en dopbonen die je moet doppen, maar dopbonen?

Minder gekend dan in onze buurlanden maar o zo lekker!

In de winkel vind je allerlei droogbonen of bonen uit blik, maar voor een korte periode van het jaar kan je op De Witte Beek genieten van verse dopbonen.

Alle bonen die je gewoon aan de plant laat hangen worden steeds dikker en droger en kunnen altijd gedopt worden (zelfs de geliefde ‘prinsessenboontjes’) – zo bewaart men ook zaad om het opnieuw te kunnen zaaien…

Maar we zetten al jaren 2 variëteiten bonen, speciaal om vers (en droog) te kunnen doppen: ‘Stokkievietsboon’ of ‘Borlotti’ bonen en ‘Feuerbohnen’ / ‘Pronkbonen’ / ‘Scarlet Runner Beans’.  Waarom deze twee soorten? Ze geven grote, lekkere en prachtige bonen (en het ook wil ook wat, hè?)!

Als je bonen vers wil eten, zoek je de dikste peulen die al beginnen op te drogen – vergelen zoals in de rechter foto, of helder rode / witte peulen die niet meer rood / groen zijn in de linker foto.

 

 

 

 

 

 

 

Het leuke van verse dopbonen is dat ze snel klaar zijn – 15-20 minuten koken zou voldoende moeten zijn. Hoe ouder / rijper de bonen, hoe droger en hoe langer je ze moet koken.  Als ze helemaal droog zijn, laat je eerste een nacht in een pot water weken.

SUPER lekker! Gewoon als bijgerecht, of als basis voor een Chile sin (of con) carne…
Een paar recepten elders op de website….

 

Puntarelle

We hebben dit jaar een nieuw soort cichorei op ons veld: Puntarelle. Een mooie, lekkere aanvulling op ons radicchio-aanbod.

Deze bijzondere groente is zeer geliefd in de streek rond Roma waar een kenmerkend recept ontstaan is: ‘Puntarelle alla romana’. Continue reading “Puntarelle”