Puntarelle

We hebben dit jaar een nieuw soort cichorei op ons veld: Puntarelle. Een mooie, lekkere aanvulling op ons radicchio-aanbod.

Deze bijzondere groente is zeer geliefd in de streek rond Roma waar een kenmerkend recept ontstaan is: ‘Puntarelle alla romana’. Continue reading “Puntarelle”

Treviso en radijs salade met walnoot-ansjovis dressing

Ingrediënten
(voor 4 personen)

¾ kop walnoten
2 ansjovisfilets op olie, uitgelekt, fijngehakt
1 teen knoflook, fijn geraspt
¼ kop olijfolie
2 eetlepels witte wijn azijn
1 theelepel citroenzeste, fijngeraspt
1 eetlepel vers citroensap
Zout en versgemalen peper
2 kleine kroppen Treviso radicchio, in de lengte in fijne reepjes gesneden
1 stengel selder, dun gesneden
4 radijsjes, dun gesneden
½ kop verse peterselie, gesneden Continue reading “Treviso en radijs salade met walnoot-ansjovis dressing”

Gegrilde radicchio

De eenvoud zelf.  Radicchio kan je grillen in de oven onder de grill, op een grillpan, of op de barbeque. Tijdens de radicchioworkshop, hebben we dit gedaan op houtskool. Overheerlijk.

Ingrediënten

Olijfolie
Zout
Peper

Bereiding

Maak de radicchio schoon en snij in vieren. Bestrijk rondom met olie en leg de stukken op de grillrooster. Schuif de rooster circa 10 cm onder de grill van een op 200 graden voorverwarmde oven. Rooster de radicchio ongeveer 8 minuten. Keer de stukjes in tussentijd regelmatig om.

Leg de radicchio in een schaal. Strooi er zout over en maal er royaal zwarte peper over.

Dek de schaal circa 2 minuten af en dien direct op.

Bron

Continue reading “Gegrilde radicchio”

Aan de slag met radicchio!

Radicchio!

Zo’n mooie, veelzijdige groenten, zo weinig gekend.

 

Familie van witloof en andijvie en zelfs de paardenbloem,  radicchio heeft zijn oorsprong in het noordoosten van Italië. Deze prachtige groente is heel veelzijdig, bevat veel voedingsstoffen, bewaart goed en kan groeien van de herfst tot diep in de winter.  En het is lekker!

Maar onbekend is onbemind, zeker?

Hier wat drempelverlagende tips om er mee aan de slag te gaan.

→ Denk aan witloof! Je kan radicchio zoals witloof klaarmaken, zowel rauw als gebakken

→ Laat je niet afschrikken door het bittere. Dit is heel relatief.

→ Hoe lichter de kleur, hoe zoeter de smaak. (De witte is de allerzoetste.)

→ De binnenste bladeren in de krop zijn zoeter dan de buitenste.

→ Indien het toch té bitter is, kan je de bladeren enkele minuten in ijswater leggen om de smaak te verzachten. Het grillen van radicchio maakt het ook minder bitter.

→ RAUW – perfect als sla te eten, zeker de zoeter variëteiten of delen.
Combineren met noten, kaas (blauwe!), fruit, rucola, hard gekookte eieren, spekjes, olijfolie, balsamico…

 

 

→ Gebakken / gekarameliseerde / gegratineerd / geroosterd / gestoofd / gegrild (vergeet de balsamico niet)

 

 

→ Risotto!

En zo voort.

Succes!!

 

Foto- en inspiratiebronnen:
https://www.delicious.com.au/recipes/radicchio-pear-salad-blue-cheese-walnuts-recipe/1ik9313d
https://tastefoodblog.com/2021/01/27/balsamic-braised-radicchio/
https://www.tegut.com/rezept/radicchio-risotto-mit-parmesan.html