Pasta met andijvie

De andijvie staat te pronken op het veld, maar wordt niet veel geoogst. Dit is een tip van Greet, onze stagiaire, die hopelijk drempelverlagend kan werken. 😉

Ingrediënten:
Andijvie
Knooflook
Olijfolie
Pilipili
Witte wijn
Peper en zout
Pasta
Parmesan

Fijngesneden andijvie in knoflookolie laten slinken samen met verkruimelde pilipili, een glaasje witte wijn bijvoegen, kruiden met peper en zout en zo’n 6 min. met deksel half op de pan laten zachtjes koken. Ondertussen tagliatelli koken, afgieten en bij de andijvie voegen, je krijgt een nogal vochtig mengsel. Eventueel nog een rood pepertje erover strooien (als je van heet houdt), en opdienen met royaal gemalen parmesan.

Bron: Nigella Lawson, ‘Nigella Express’

Chutney van rode biet met verse maatjes en appel en groene boontjes

En nog rode biet inspiratie van Tie!

Ingrediënten
• 2 grote bieten (of 1 grote pot bieten(720 ml) uitgelekt)
• 1 middelgrote ui, heel fijngesneden
• 1 Spaanse peper, eventueel zonder zaadjes om het minder scherp te maken
• 2 teentjes knoflook, geperst
• 50 gram bruine suiker
• ½ dl rode wijnazijn

Verse maatjes
1 appel
Groene boontjes
rode ajuin
olie en azijn
p en z

Bereidingswijze
Snij de bieten in kleine stukjes en doe alle ingrediënten bij elkaar in een pan met een dikke bodem.
Breng langzaam aan de kook en laat op laag vuur staan totdat de bietjes gaar zijn. Bij gebruik van reeds gekookte bietjes : hou ongeveer 30 minuten aan. Roer af en toe goed door en voeg wat vocht (azijn of water) toe als de chutney te dik dreigt te worden. Breng op smaak.
De chutney kan zowel warm, lauwwarm als koud worden gegeten en is in de koelkast ongeveer 1 week houdbaar.

Stoom groene boontjes, laat afkoelen, snij ze in kleine stukjes en meng ze met fijngesneden appel en gesnipperde ajuin, maak aan met olie en azijn en kruid af.

Dresseer bord met streep chutney die je met bolle kant soeplepel uitstrijkt, zet de maatjes op hun flank recht, bevestig de uiteindes met een tandenstoker aan elkaar, zet ze open en vul ze met het boontjes appel ajuinmengsel.
Smakelijk!

Dit laatste at in De Molen: heerlijk!!!!

Salade van rode biet, sinaasappel en gerookte kip

Dit recept kreeg ik doorgespeeld van Tie. Het ziet er lekker uit!

Ingrediënten
1 rode biet (voorgekookt)
1 sinaasappel
1 eetlepel dragonazijn
1/2 theelepel mosterd
1/2 teentje knoflook
2 eetlepels extra vergine olijfolie
zout en peper
1 geroosterde kipfilet
1/2 rode ui
Quinoa

Bereidingswijze
Kook de quiona zoals aangegeven op de verpakking
Snijd de voorgekookte biet in kleine stukjes.
Schil de sinaasappel en verwijder zo veel mogelijk de witte schil. Snijd de hele sinaasappel in dikke plakken en snijd de plakken vervolgens in 4 kwarten.

Meng de azijn, mosterd, knoflook in een kom en voeg er langzaam de olijfolie aan toe. Breng op smaak met zout en peper.
Maak de salade aan, dresseer met kip en quinoa

Bruno’s pesto

Het heeft lang geduurd, maar hier is het recept voor de pesto die Bruno op het feest in juli gemaakt heeft. Ik heb het neergeschreven zoals Bruno het mij verteld heeft.

50 gr. parmesan
= volume pijnboompitjes
1-2 teentjes look

Dit samen blenden en dan apart zetten.

2 handen vol basilicum (met steeltjes)
Wat grof zout
Een beetje olijfolie

Een paar keer ‘puls’ blenden – prt, prt…

Nog genoeg olie toevoegen tot de basilicum bedekt is – even blenden, maar niet te veel.

De twee mengsels combineren. (Blijkbaar is het belangrijk om niet alles in een keer te blenden omdat de kaas en nootjes meer tijd nodig hebben dan de basilicum. Als je basilicum te lang mixt wordt het bruin en je wil juist die mooie, groene kleur behouden.)

Bewaren in een bokaaltje met telkens een beetje olijfolie er bovenop. Anders oxideert de basilicum en verkleurt het.

Pesto van rode biet

Ik heb dit lekker recept bij Velt ontdekt.

Ingrediënten:
2 grote rode bieten, geschild en gekookt
100g parmezaanse kaas
100g pijnboompitten
olie
peper
1 teentje look
peterselie (afwerking)

Doe alle ingrediënten behalve olie, peper en zout, in een foodprocessor/mixer en meng alles fijn. Voeg beetje bij beetje de olie toe totdat je een smeuiige emulsie krijgt. Werk af met peper en zout en peterselie.

Opmerking: in plaats van de bieten te schillen en koken, doe ik er wat olijfolie op en dan bak ik ze in een hete oven tot je erin kan prikken met een vork (evt. verwikkeld in zilverpapier). Daarna kan je ze heel gemakkelijk schillen en hebben ze een bijzonder lekkere smaak. 

Bron: Velt Ecosmos: http://ecosmos.velt.be/index.php?option=com_content&task=view&id=33

Warmoes – lekker en eenvoudig

Ine heeft dit recept doorgestuurd. Olijfolie, citroensap en look? Kan niet slecht zijn!

800 gr warmoes, goed gewassen en drooggedept
2 el olijfolie
1 el citroensap
1 lookteentje, gepeld en geplet
blokje parmesaan om te raspen

Rits de blaadjes van de warmoesstengels en snij de stengels in stukjes van 2-3cm. Blancheer de stengels in lichtgezouten water, ongeveer 4 min. De de laatste minuut de blaadjes erbij. Giet af en doe in een kom. Mix alle andere ingrediënten en kruid de dressing met peper en zeezout. doe de dressing over de warmoes en meng. Schaaf tenslotte wat parmezaanse kaas erover.

Basilicumijs

Een heerlijk recept uit het schitterend boek ‘Vers uit de tuin’ van Sarah Raven. Zij heeft het recept blijkbaar van het restaurant De Kas in Amsterdam.  Je kan het maken met gewone ‘Genovese’ basilicum, maar Sarah Raven en ik vinden het overheerlijk gemaakt van een citroenbasilicum zoals de ‘Mrs. Burns Lemon’ die op het veld staat. Je kan er ook wat kaneelbasilicum er aan toevoegen. (Foto, Sarah Raven) Continue reading “Basilicumijs”

Moosewood Tabouli

Hier het recept van de Tabouli op het feest van 22 juli. Met dank aan het Moosewood Cookbook.

(Maten zijn Amerikaans – een ‘kop’ is +/- een kwart liter – zeg maar een thee-tas.)
1 kop droge bulgur (mag grof zijn) – dit vind je in elke natuurvoedings- of Marokkaanse winkel
1 1/2 kop kokend water
1,5 tl zout
1/4 kop verse citroensap
1 grote tl verse look, geplet
1/2 kop pijpuien – fijn gesneden (hebben we niet gebruikt, stond niet op het veld)
Verse munt
1/4 kop olijfolie

Doe bulgur, kokend water en zout in een grote kom. Afdekken en een klein halfuur laten staan.

Citroensap, look, olijfolie en munt toevoegen. Goed mengen. 2-3 uur in de koelkast laten staan.

Veel verse bladpeterselie (niet krul) – tenminste 1 kop of meer
Veel verse groenten, zoals:
Tomaat – in stukken gesneden
Komkommer – in stukken gesneden
Wortel – in stukken gesneden
Sugarsnap erwten – evt. eerst blancheren of rauw – in stukken
Doperwten – rauw
Tuinbonen – eerst een paar minuten koken en dubbel doppen
Koolrabi – schillen en in stukken, rauw
Venkel – in stukken snijen
(Kikkererwten en paprika staan in het origineel recept, maar dat hebben we niet op het veld…)

Juist voor het opdienen, groenten toevoegen, mengen, kruiden desnoods aanpassen. Eventueel garneren met olijven en fetakaas.

Dotterfeldenhof rauwe tomatensaus

Als we tijdens mijn opleiding twee jaar geleden op studiebezoek bij Dottenfelderhof waren (http://www.dottenfelderhof.de/) hebben ze deze tomatensaus klaargemaakt. Een van de lekkerste die ik ken.

1 teen knoflook
1 tl zout
ca. 1500 g tomaten
2 el verse citroensap
1 tl suiker (evt.)
1/2 tl zwarte peper
Basilicum
Olijfolie

500 g pasta

Knoflook met zout in vezel fijn stampen.

2/3 van de tomaten ontkernen en in blokjes snijden (hoeft niet heel fijn te zijn).

De rest van de tomaten ontkernen en grof raspen. Vellen zijn voor de compost.

Mengen met de andere tomaten. Knoflookpasta, suiker, peper en citroensap toevoegen.  10 minuten laten rusten.

Basilicum en olijfolie toevoegen en op pasta eten. Eventueel serveren met parmesan.

Joanna & Betty Lou’s Courgette-Basilicumsoep

Dit recept heb ik van mijn goede Amerikaanse vriendin, Roni. Super eenvoudig en heerlijk.

2 rode uien – in schijven
4 courgettes – in stukken
Olijfolie
Look

Alles samen stoven tot zacht – ongeveer 30 min. (De look doe je best helemaal op het einde erbij.)

2 ‘koppen’ (= ‘cups’ in het Engels – een standaard keukenmaat in de States – ongeveer een kwart liter) basilicum – grof gehakt

Basilicum toevoegen, 5 minuten mee stoven.

+/-5 ‘koppen’ (/+- 1,25 liter) groentebouillon – toevoegen en opwarmen.

Mixen. Afwerken met 3-4 soeplepels(‘tablespoons’) balsamico azijn, naar smaak.

Eventueel met wat geraspte parmesan opdienen.

Lekker!!!

Opgevulde courgettenbloemen

Begin met de mannelijke courgettebloemen - te herkennen door hun gebrek aan vruchtbeginsel onder de bloem.

Klaarmaken bloemen : - proper maken zonder te wassen, met zacht borsteltje eventuele vuiltjes afborstelen (na de regenbui van gisteren waren ze zo goed als proper) - meeldraden en stamper verwijderen (Jen: deze laat ik nog zitten)

Vulling : - Losgeklopt ei - Geitekaas (ik verkies de geitekaas die smelt in de oven, maar gewone kan ook) - Versnipperde peterselie (of ander kruid) - Peper en zout

Meng geitekaas, peper en zout, peterselie met het ei (voor slechts een paar bloemetjes heb je maar een fractie ei nodig, anders wordt het te lopend). Vul de bloemen voorzichtig met de vulling en leg ze in een ovenschaaltje.  Bloem beetje besprenkelen met olijfolie en daarna 10 minuutjes in de oven op 180°.

Voor erbij :

- Snij tomaat in blokjes, voeg fijngesneden teentje look toe en meng met olijfolie - Decoreer het bord met een "streepje" balsamico - Lekker met een stukje stokbrood

 

- Cindy