Tarte tatin van gekarameliseerde witloof en blauwe kaas

Dit heel bijzonder recept ontdekt bij David Lebovitz. Hoewel de taart heel chique presenteert, is het eigenlijk een heel simpel recept.

Het recept wordt met witloof gemaakt, maar je zou het ook met een Radicchio di Treviso kunnen maken.

Een gietijzeren pan is bijna onontbeerlijk .

Ingrediënten

30 g boter
450 g witloof
Zout en peper
(Honing of suiker – heb ik niet gebruikt)
115 g blauwe kaas plus evt. wat extra
230 g bladerdeeg

Werkwijze

Verwarm de oven voor @ 180°.

Snij de witloof- of radicchio-stonken in de lengte door.

Smelt de boter in een 23 cm gietijzeren pan en wacht even tot deze begint te kleuren.

Doe wat zout en peper in de boter en leg dan doorgesneden stronken in de boter met de gesneden kant naar beneden.  Leg ze goed dicht naast mekaar – ze zullen wat slinken.

Bak de witloof / radicchio op middelhoog vuur tot ze van onder gekarameliseerd zijn.

Haal de pan van het vuur af, doe evt. een beetje suiker of honing er op (heb ik niet gedaan), dek af met zilverpapier en zet de pan in de oven. Laat de witloof- / radicchio-stronken in de oven verder garen tot ze zacht zijn, ongelooflijk 25 minuten, afhankelijk van de dikte van de stronken.

Haal de pan uit de oven en verwijder de zilverpapier. Verspreid de blauwe kaas in blokjes over de witloof / radicchio.

Rol de kruimeldeeg uit tot een cirkel van ongeveer 31 cm. Drapeer de deeg over de witloof / radicchio en kaas en duw de randen naar beneden.

Bak verder in de oven tot de deeg begint te kleuren, ongeveer 25 minuten.

Haal de pan uit de oven en draai ze (voorzichtig!) om op een bord. Et voilà!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twintig − 8 =