Opgevulde courgettenbloemen

Begin met de mannelijke courgettebloemen - te herkennen door hun gebrek aan vruchtbeginsel onder de bloem.

Klaarmaken bloemen : - proper maken zonder te wassen, met zacht borsteltje eventuele vuiltjes afborstelen (na de regenbui van gisteren waren ze zo goed als proper) - meeldraden en stamper verwijderen (Jen: deze laat ik nog zitten)

Vulling : - Losgeklopt ei - Geitekaas (ik verkies de geitekaas die smelt in de oven, maar gewone kan ook) - Versnipperde peterselie (of ander kruid) - Peper en zout

Meng geitekaas, peper en zout, peterselie met het ei (voor slechts een paar bloemetjes heb je maar een fractie ei nodig, anders wordt het te lopend). Vul de bloemen voorzichtig met de vulling en leg ze in een ovenschaaltje.  Bloem beetje besprenkelen met olijfolie en daarna 10 minuutjes in de oven op 180°.

Voor erbij :

- Snij tomaat in blokjes, voeg fijngesneden teentje look toe en meng met olijfolie - Decoreer het bord met een "streepje" balsamico - Lekker met een stukje stokbrood

 

- Cindy

Lasagne van warmoes

Maak een lekkere, verse tomatensaus met o.a. look en rozemarijn … volgens je eigen smaak.

Was, droogzwier en snij de warmoes grof.
Snij mozzarella in schijfjes.

In een ovenschotel : laag tomatensaus – lasagnebladen – laag tomatensaus – dikke laag warmoes – paar schijfjes mozzarella – lasagnebladen >>> herhalen en eindigen met mozzarella : in een oven op 180° gedurende +- 25 min. … smakelijk!

– Magda

Radijs in de sla

Radijzen: je kan ze niet beu worden … fijngesneden in een gemengde sla met tomaten, nootjes, een paar gedroogde rode besjes en een lekkere vinaigrette op basis van mosterd smaken ze heerlijk!

– Magda

Knoflook bloemstengels

Een van de meest sierlijke momenten in de groenteteelt is begonnen.  Sommige van de knoflook rassen beginnen hun bloemstengels te maken. Dit zijn de ‘stiff neck’ looksoorten –  niet te verwarren met de ‘soft neck’ soorten.  Deze prachtige bloemstengel moet eruit gesneden worden om grotere knollen te maken, en … ze is super lekker! Vers in de sla, soep, pesto… In het Engels noemen ze ‘garlic scapes’ als je wat recepten wil Googlen.

 

Hier een link naar iemand die er ook enthousiast over is!

http://kgi.org/blog/rvisser/transitory-delights-garlic-scapes

Warmoes en linzensoep

Ingrediënten
250 ml bruine linzen
1 liter water
1 liter kippenbouillon
Zout

3 soeplepels olijfolie
1 grote ui – gehakt
Evt. een beetje rode peper
4 looktenen
125 ml coriander – gehakt
+/- 600 gr. warmoes – gehakt
80 ml verse citroensap
Verse peper

Bereidingswijze
1. Linzen, water, bouillon en een beetje zout aan de kook brengen. Rustig laten koken tot de linzen bijna gaar zijn – 25 min.

2. Ondertussen, olijfolie verhitten en ui, peper en een beetje zout erin bakken tot de ui licht bruin wordt – 7- 8 min. Look en coriander toevoegen, 1 min. verder bakken. Warmoes toevoegen, af en toe roeren en bakken tot de bladeren krimpen (3 min. of zo).

3. Warmoes aan de linzen toevoegen, 15 min. rustig koken. Citroensap toevoegen, plus eventueel nog wat zout en peper. Eventueel een deel van de soep mixen.