Pistou op zijn Sofie’s (ook om in te maken)

Over het laatste heeft Sofie dit heerlijk ‘Pistou’ gemaakt. Ze liet toevallig ook vallen dat dit perfect in te maken is om later te kunnen gebruiken. We wilden weten hoe ze dat deed!
(foto)

Dit recept vond ik online, komt in de buurt van hoe ik het maakte voor de ondernemersbeurs, maar best onderweg proeven en bijsturen naar smaak…

INGREDIËNTEN PISTOU

  • 3 teentjes knoflook
  • zeezout
  • 60 kleine, zeer verse blaadjes basilicum (of een combinatie basilicum en bladpeterselie)
  • 80 ml olijfolie

BEREIDING

Doe de knoflook in een vijzel en voeg 3 snufjes zeezout toe. Stamp tot de knoflook helemaal geplet is. Voeg de blaadjes basilicum toe en maal ze tegen de zijkanten van de vijzel met een draaiende beweging, tot je een gladde pasta krijgt. Voeg de olijfolie langzaam, druppel voor druppel, toe en blijf ronddraaien met de stamper. Doe de pistou in een kom. Als hij te dik lijkt, roer je er wat meer olijfolie door.  (Het kan ook met mixer of blender)

*Je kunt de pistou het best meteen gebruiken, maar in een luchtdicht afgesloten pot is hij tot 3 dagen houdbaar in de koelkast, zolang de saus maar afgedekt blijft met een laagje olijfolie.

INMAKEN

Voor lange bewaring (of bewaring in de diepvries) maak ik geen echte pistou maar gewoon basilicum met zout en olie, look is gevoelig voor botulisme (soort van gevaarlijke inmaakbacterie) .

Ik maak dit in in van die kleine hotelconfituurpotjes want eens het potje open is, blijft het niet lang meer houdbaar.

1/ Vóór je aan de saus begint à potjes voorbereiden:

Ofwel in de microgolf: vullen met een +/- 1cm water en 7 á 8 minuten in de microgolf laten koken om te steriliseren, dekseltjes in 100° water leggen.

Ofwel potjes vullen met 100° water, afsluiten met dekseltje en omdraaien – de luie versie die ik meestal toepas.

2/ Basilicum, olie en zout blenden/mixen tot gewenste structuur

3/ potjes afvullen en sluiten

4/ steriliseren: als ik echt lang wil bewaren doe ik een bodem water in een kookpot, met daar de potjes met deksel naast mekaar in, de potjes mogen enkel met hun onderkant in het water staan, het deksel mag niet onder staan dus. De tijd is afhankelijk van de grootte van je potten – ‘theoretisch’ moet je 100° in de kern halen, ik laat ze er max 5 minuutjes in en haal ze er dan uit – na afkoeling moeten de dekseltjes naar binnen/hol staan – laat ze nog een dag in het zicht staan, check de dekseltjes nogmaals voor je ze wegzet, de potjes met twijfeldeksel gaan in de frigo hier, voor alle zekerheid, en die eten we eerst.

(Hetzelfde kan in de oven – cm water in de bakplaat, potjes erop en verhitten tot boven 100° voor even.)

(De zelfuitgevonden niet zo koosjere (de Weck-sekte zou hiervan steigeren qua botulisme-veiligheid en de microgolf vermoordt ook je basilicum natuurlijk, maar aangezien het enkel om smaak gaat…) maar wel snelle manier gebruik ik als ik maar een klein restje heb en snel wil verwerken maar niet snel een toepassing heb: iets grotere pot vullen, zonder deksel in de mic tot het bubbelt/kookt, uithalen en snel deksel erop. Na afkoelen met het deksel hol staan, dan kan je het in de koelkast bewaren. Eens geopend, elke keer als je er een lepeltje uitneemt ZEKER een schone lepel nemen en terug in de koelkast, ook erg lang houdbaar op die manier en in dit geval zou de look er ook al bij kunnen.)

Veel meer info over Wecken vind je op https://weckenonline.eu/weckrecepten/.

SUCCES!

Sofie

Ps. Hier een leuke aanvulling van Magda:

Hey Jenn, ja pistou komt uit de Franse keuken en pesto uit de Italiaanse … maar eigenlijk hebben de Fransen het afgekeken van de Italianen en er een eigen schwung aan gegeven.  Ik maak pesto om te bewaren zoals mijn Italiaanse vriendin : zonder de kaas bij te voegen, die doet snel schimmelen.  Die pas toevoegen de dag van gebruik.  Maar, wat ik nog meer doe : ik doe kleine hoeveelheden pesto in glazen bokaaltjes die perfect sluiten en steek die in de diepvries!!  Wanneer je er nodig hebt, gewoon de avond ervoor van de diepvries in de ijskast zetten zonder het deksel open te maken en gesloten laten ontdooien.  Nog nooit een glazen bokaaltje gebroken gehad in de diepvries!

En zo heb ik steeds pesto op voorraad!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18 − 4 =