Als de dagen korter en frisser worden, eten we een variatie van dit recept zeer regelmatig. Goed gekend in Engeland en de States, minder gebruikelijk in België. Continue reading “In de oven gebakken groenten”
Pesto van rode biet
Ik heb dit lekker recept bij Velt ontdekt.
Ingrediënten:
2 grote rode bieten, geschild en gekookt
100g parmezaanse kaas
100g pijnboompitten
olie
peper
1 teentje look
peterselie (afwerking)
Doe alle ingrediënten behalve olie, peper en zout, in een foodprocessor/mixer en meng alles fijn. Voeg beetje bij beetje de olie toe totdat je een smeuiige emulsie krijgt. Werk af met peper en zout en peterselie.
Opmerking: in plaats van de bieten te schillen en koken, doe ik er wat olijfolie op en dan bak ik ze in een hete oven tot je erin kan prikken met een vork (evt. verwikkeld in zilverpapier). Daarna kan je ze heel gemakkelijk schillen en hebben ze een bijzonder lekkere smaak.
Bron: Velt Ecosmos: http://ecosmos.velt.be/index.php?option=com_content&task=view&id=33
Dipsaus van rode biet
Ooit ontdekt bij Jamie Oliver – lekker!
Oven gebakken savooikool
Dit recept kreeg ik doorgespeeld van een vriendin in de States. Eenvoudig maar lekker!
Ingrediënten:
1 savooikool
1 el olijfolie
Zout, peper
2 el parmezaanse kaas
Oven voorverwarmen @ 245°
Savooikool in blokjes van 2 cm snijden. Op een bakplaat leggen, olijfolie, zout en peper eronder doen. 8 minuten bakken, dan even schudden / roeren en nog eens 5 minuten bakken. Parmezaanse kaas er op doen en mengen, dan nog 2 minuten verder in de oven.
Bron: http://www.dailyunadventuresincooking.com/recipe/roasted-savoy-cabbage-with-parmesan/
Pompoenlasagne
Mooie inspiratie om van de pompoenen meer dan alleen maar soep te maken! Met dank aan Bart en Joke. Continue reading “Pompoenlasagne”
Warmoes – lekker en eenvoudig
Ine heeft dit recept doorgestuurd. Olijfolie, citroensap en look? Kan niet slecht zijn!
800 gr warmoes, goed gewassen en drooggedept
2 el olijfolie
1 el citroensap
1 lookteentje, gepeld en geplet
blokje parmesaan om te raspen
Rits de blaadjes van de warmoesstengels en snij de stengels in stukjes van 2-3cm. Blancheer de stengels in lichtgezouten water, ongeveer 4 min. De de laatste minuut de blaadjes erbij. Giet af en doe in een kom. Mix alle andere ingrediënten en kruid de dressing met peper en zeezout. doe de dressing over de warmoes en meng. Schaaf tenslotte wat parmezaanse kaas erover.
Basilicumijs
Een heerlijk recept uit het schitterend boek ‘Vers uit de tuin’ van Sarah Raven. Zij heeft het recept blijkbaar van het restaurant De Kas in Amsterdam. Je kan het maken met gewone ‘Genovese’ basilicum, maar Sarah Raven en ik vinden het overheerlijk gemaakt van een citroenbasilicum zoals de ‘Mrs. Burns Lemon’ die op het veld staat. Je kan er ook wat kaneelbasilicum er aan toevoegen. Continue reading “Basilicumijs”
Moosewood Tabouli
Hier het recept van de Tabouli op het feest van 22 juli. Met dank aan het Moosewood Cookbook.
(Maten zijn Amerikaans – een ‘kop’ is +/- een kwart liter – zeg maar een thee-tas.)
1 kop droge bulgur (mag grof zijn) – dit vind je in elke natuurvoedings- of Marokkaanse winkel
1 1/2 kop kokend water
1,5 tl zout
1/4 kop verse citroensap
1 grote tl verse look, geplet
1/2 kop pijpuien – fijn gesneden (hebben we niet gebruikt, stond niet op het veld)
Verse munt
1/4 kop olijfolie
Doe bulgur, kokend water en zout in een grote kom. Afdekken en een klein halfuur laten staan.
Citroensap, look, olijfolie en munt toevoegen. Goed mengen. 2-3 uur in de koelkast laten staan.
Veel verse bladpeterselie (niet krul) – tenminste 1 kop of meer
Veel verse groenten, zoals:
Tomaat – in stukken gesneden
Komkommer – in stukken gesneden
Wortel – in stukken gesneden
Sugarsnap erwten – evt. eerst blancheren of rauw – in stukken
Doperwten – rauw
Tuinbonen – eerst een paar minuten koken en dubbel doppen
Koolrabi – schillen en in stukken, rauw
Venkel – in stukken snijen
(Kikkererwten en paprika staan in het origineel recept, maar dat hebben we niet op het veld…)
…
Juist voor het opdienen, groenten toevoegen, mengen, kruiden desnoods aanpassen. Eventueel garneren met olijven en fetakaas.
Dotterfeldenhof rauwe tomatensaus
Als we tijdens mijn opleiding twee jaar geleden op studiebezoek bij Dottenfelderhof waren (http://www.dottenfelderhof.de/) hebben ze deze tomatensaus klaargemaakt. Een van de lekkerste die ik ken.
1 teen knoflook
1 tl zout
ca. 1500 g tomaten
2 el verse citroensap
1 tl suiker (evt.)
1/2 tl zwarte peper
Basilicum
Olijfolie
500 g pasta
Knoflook met zout in vezel fijn stampen.
2/3 van de tomaten ontkernen en in blokjes snijden (hoeft niet heel fijn te zijn).
De rest van de tomaten ontkernen en grof raspen. Vellen zijn voor de compost.
Mengen met de andere tomaten. Knoflookpasta, suiker, peper en citroensap toevoegen. 10 minuten laten rusten.
Basilicum en olijfolie toevoegen en op pasta eten. Eventueel serveren met parmesan.
Joanna & Betty Lou’s Courgette-Basilicumsoep
Dit recept heb ik van mijn goede Amerikaanse vriendin, Roni. Super eenvoudig en heerlijk.
2 rode uien – in schijven
4 courgettes – in stukken
Olijfolie
Look
Alles samen stoven tot zacht – ongeveer 30 min. (De look doe je best helemaal op het einde erbij.)
2 ‘koppen’ (= ‘cups’ in het Engels – een standaard keukenmaat in de States – ongeveer een kwart liter) basilicum – grof gehakt
Basilicum toevoegen, 5 minuten mee stoven.
+/-5 ‘koppen’ (/+- 1,25 liter) groentebouillon – toevoegen en opwarmen.
Mixen. Afwerken met 3-4 soeplepels(‘tablespoons’) balsamico azijn, naar smaak.
Eventueel met wat geraspte parmesan opdienen.
Lekker!!!
Opgevulde courgettenbloemen
Lasagne van warmoes
Maak een lekkere, verse tomatensaus met o.a. look en rozemarijn … volgens je eigen smaak.
Was, droogzwier en snij de warmoes grof.
Snij mozzarella in schijfjes.
In een ovenschotel : laag tomatensaus – lasagnebladen – laag tomatensaus – dikke laag warmoes – paar schijfjes mozzarella – lasagnebladen >>> herhalen en eindigen met mozzarella : in een oven op 180° gedurende +- 25 min. … smakelijk!
– Magda
Radijs in de sla
Radijzen: je kan ze niet beu worden … fijngesneden in een gemengde sla met tomaten, nootjes, een paar gedroogde rode besjes en een lekkere vinaigrette op basis van mosterd smaken ze heerlijk!
– Magda
Knoflook bloemstengels
Een van de meest sierlijke momenten in de groenteteelt is begonnen. Sommige van de knoflook rassen beginnen hun bloemstengels te maken. Dit zijn de ‘stiff neck’ looksoorten – niet te verwarren met de ‘soft neck’ soorten. Deze prachtige bloemstengel moet eruit gesneden worden om grotere knollen te maken, en … ze is super lekker! Vers in de sla, soep, pesto… In het Engels noemen ze ‘garlic scapes’ als je wat recepten wil Googlen.
Hier een link naar iemand die er ook enthousiast over is!
http://kgi.org/blog/rvisser/transitory-delights-garlic-scapes
Warmoes en linzensoep
Ingrediënten
250 ml bruine linzen
1 liter water
1 liter kippenbouillon
Zout
3 soeplepels olijfolie
1 grote ui – gehakt
Evt. een beetje rode peper
4 looktenen
125 ml coriander – gehakt
+/- 600 gr. warmoes – gehakt
80 ml verse citroensap
Verse peper
Bereidingswijze
1. Linzen, water, bouillon en een beetje zout aan de kook brengen. Rustig laten koken tot de linzen bijna gaar zijn – 25 min.
2. Ondertussen, olijfolie verhitten en ui, peper en een beetje zout erin bakken tot de ui licht bruin wordt – 7- 8 min. Look en coriander toevoegen, 1 min. verder bakken. Warmoes toevoegen, af en toe roeren en bakken tot de bladeren krimpen (3 min. of zo).
3. Warmoes aan de linzen toevoegen, 15 min. rustig koken. Citroensap toevoegen, plus eventueel nog wat zout en peper. Eventueel een deel van de soep mixen.