Kardoen

Kardoen???

 

Ontzettend weinig gekend, nochtans moet dit ook een groente zijn die in Vlaanderen vroeger geteeld werd. Het komt voor in dit boek over de groenteteelt uit 1954. En ook in de naam van de voormalige burgermeester van Bierbeek! 😀

De beschrijvingen van deze ‘vergeten’ groente lopen ver uiteen:

“Dan zijn er nog al die groenten die met recht en reden zijn vergeten. Het is niet omdat iets eetbaar is, dat het ook nog lekker is.”

“Reuze grote plant en heerlijke groente”

“Rugged” (= stoer)

Hier is een heel mooi artikel over deze bijzondere groente, die familie is van artisjok en distel. Zeker de moeite om te lezen, ook voor wat kooktips!

Kardoen is een merkwaardige plant, vertelt de buurvrouw van Anne:
  • ziet eruit als witte selder
  • ruikt naar bloemkool  
  • smaakt naar artisjok

Persoonlijk, zou ik die in de categorie van ‘uitdagende groenten’ zetten. Je kan die pas in de winter oogsten, je hebt er wat werk aan en die kan bitter smaken. Redenen genoeg voor veel mensen om die te laten staan als mooie sierplant.

(Wist je dat bittere voeding heel gezond is? Hier een interessant artikel over. Zoals artisjok en radicchio, bevat kardoen heel wat gezonde bitterstoffen.)

Maar heb je toch zin om hiermee aan de slag te gaan? Hier wat tips.

Op het veld

  • Trek de buitenste stengels van de plant er af.
  • Trek of snijd verder wat stengels af, maar laat het middenste nog staan (denk aan ‘pluksla’)
  • Snij de dunne toppen van de stengels af

In de keuken

 
  • Goed wassen en daarna met een mesje, snij de stengelranden met blad en stekels eraf.
  • Met een dunschiller, passeer langs de ribben om wat draden te verwijderen. (Volgens de link hierboven zou dit niet nodig zijn.)
  • Snij in grote stukken. Tijdens het verdere schoonmaken, de stengels bewaren in wat citroenwater (anders worden ze bruin).
  • De kardoen goed doorkoken in licht gezouten water. Kardoen is redelijk taai dus verschiet niet als dit tot een uur kan duren (35′ in een drukkookpot).

Hiermee is je kardoen klaar om verder te verwerken!

Hier wat mogelijkheden om aan de slag te gaan met je gekookte kardoen:
 
  • Gewoon opbakken in een pan met olijfolie of boter, zout en peper. Evt. wat look en ajuin toevoegen.
  • Gratin :  in een vuurvaste schotel leggen met een klein beetje olijfolie, Parmezaan over strooien en onder de grill
  • Puree : pureren, daarna half/half mengen met aardappelpuree
  • Met witte saus : bechamelsaus maken met het kookvocht en samenvoegen
  • Quiche :  kardoen in kleine stukken snijden (evt. voor het koken), een aubergine grillen, beiden op het deeg leggen en eier-room-kaas-mengsel erover strooien
  • In een stoofpot met lamsvlees
  • Risotto
  • … 

 

Succes!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three + 12 =

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.