Gevulde zwartebessenbladeren

Ik ben toevallig op dit recept beland en vond het een schitterend idee. Het is veel werk, maar zou heel lekker moeten zijn!

Ik heb het recept hier gevonden, waar je ook mooie, stap per stap foto’s vindt: http://www.purevege.com/2012/06/stuffed-blackcurrant-leaves.html

Vulling:

(Genoeg voor 50 bladeren)

2-3 el olijfolie
Een klein beetje asafoetida als je het kan vinden, anders te vervangen met wat look en uien
Vers gemalen peper
50 g pijnboompitten
2 dl Basmati- of Jasmijnrijst
4 dl kokend water
1 tl zout
Sap van 1/2 citroen
2 el tomatenpuree
½ dl krenten of rozijnen
Een handje vol verse kruiden (dille, marjolein, bladpeterselie…)

Olijfolie verwarmen
Asafoetida / look en peper toevoegen
Pijnboompitten toevoegen
Alles even bakken tot lichtbruin
Rijst toevoegen
Even bakken tot rijst een beetje ‘doorschijnend’ wordt
Kokende water en zout toevoegen
Op een heel zacht vuur 15 minuten laten pruttelen met deksel op
Citroensap toevoegen en nog 10 minuten laten staan met deksel op
Krenten / rozijnen, tomatenpuree en kruiden toevoegen
Laten afkoelen

Om de bladeren voor te bereiden:

Veel zwartebessenbladeren (ten minsten 50 om te vullen, plus wat extra)
Kokend water

Stengeltje verwijderen van de bladeren
Bladeren 30 seconden blancheren in kokend water
Laten uitleggen en een beetje afdrogen

Neem een blad en leg het met de onderkant naar boven
Doe een theelepel vulling op het breedste stuk van het blad
Vouw de twee zijkanten naar binnen op de vulling
Rol de rest op (zie foto)
Leg op de extra bladeren (zie hieronder) met de ‘naad’ naar beneden

Om de gevulde bladeren te stomen:

Veel zwartebessenbladeren (tenminste 20-30 om de bodem van je pan te bedekken)
Een pan met een bodem van 22-25 cm
2 citroenen, in schijven
Water
Een vord
Olijfolie

Bedek de bodem van de pan volledig met bladeren (1 of 2 lagen)
Leg je rolletjes dicht naar elkaar op de bladeren. Je moet hiermee de volledige bodem van de pan kunnen bedekken met rolletjes
Leg de citroenschijven hierop
Voeg een beetje water toe om te stomen (de rolletjes moeten NIET onder water staan)
Leg een bord op de rolletjes om ze op hun plaats te houden
Afdekken
20 minuten rustig stomen
Als het water op is, voeg er wat aan toe
Citroenschijven wegsmijten
Op een bord presenteren en afwerken met wat olijfolie, citroensap en evt. wat zout.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie × twee =