Pompoenen bewaren en eten

Ik merk dat ik elk jaar opnieuw deze informatie moet geven bij het verdelen van de pompoenen. Misschien interessant om het gewoon standaard op de site te zetten!

Het narijpen van pompoenen

In tegenstelling tot wat je leert als je gewoon in de winkel gaat kopen om die avond in de soep te draaien, moeten de meeste pompoenen nog NARIJPEN na het oogsten. Hiermee worden ze nog zoeter en lekkerder. Dit verschilt per ras:

Rood Hokkaido – je mag ze nu eten, bewaart een paar maand

Groen Hokkaido – 1 maand laten narijpen, bewaart goed

Butternut – 1 maand laten narijpen, bewaart goed

Futsu Black – 1 maand laten narijpen, bewaart goed

Delicata – 2 weken laten narijpen – heel zoet (de lievelingspompoen van veel Amerikanen – gewoon in 2 snijden en in de oven bakken)

Oregon Sweet Meat – 2 maand laten narijpen – bewaart goed (6 maand).  Dit zaad heb ik van Carol Deppe: http://www.caroldeppe.com/. In twee snijden, in de oven bakken, dan zó eten, soep maken, pie maken, invriezen. Haar favoriete pompoen.

Hoe bewaren?

Je brengt je pompoenen eerst een week binnen – lekker warm en droog – om ze volledig te laten opdrogen. Daarna vorstvrij leggen. Regelmatig controleren. Pompoenen zonder steel eerst opeten.

Hoe klaarmaken?

Ik merk dat de doorsnee Belg dikwijls alleen maar aan ‘pompoensoep’ denkt bij pompoenen.  Zonde is dit! Je mag gerust deze fantastische groente zeer veelzijdig inzetten. Hier wat inspiratie: http://www.dewittebeek.be/category/pompoen/ Pompoenen zijn het lekkerste uit de oven. Gewoon in twee snijden, op een bakplaat leggen en bakken tot je er met een vork in kan prikken. Heb je er te veel? Gebakken pompoen of ‘pompoenpuree’ vriest perfect in om er eventueel later nog soep of ‘pumpkin pie’ of ‘pompoenbrood’ van te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 − 10 =