Tuinbonen doppen

Tuinbonen blijven in Vlaanderen minder gekend.  Het doppen van tuinbonen vraagt tijd, zeker als je ze daarna nog eens uit hun ‘vliesje’ wil doppen, maar het loont de moeite!

Ik heb ontdekt dat het op deze manier vlot werkt.

Je snijdt eerst langs de ‘rug’ of de ‘buik’ van de peul:

Tuinbonen doppen 1

Als je dit doet, wil je tamelijk diep snijden, zodat je ineens ook in de bonen gesneden hebt:

IMG_4593

Je haalt dan vlot de bonen uit de peul:

Tuinbonen doppen 3

Klaar om te blancheren:IMG_4596

Na het kort blancheren (1 minuut!) kan je de bonen heel gemakkelijk uit het vliesje errond spitsen. Dit noemt dan het ‘dubbel doppen’ van tuinbonen. De vliesjes gooi je dan weg.

IMG_4610

IMG_4614                 IMG_4615

Het is een rustig werkske. Je kan er een gezellig moment van maken…

IMG_4573

En na al dat werk? Hier wat inspiratie om je tuinbonen klaar te maken!

http://www.dewittebeek.be/category/tuinbonen/

Tuinbonenburgers

Dit lekker recept gevonden in 'Plenty' van Yotam Ottolenghi. Het zijn veel ingrediënten, maar veel dingen kunnen van het veld komen en het ziet er geweldig lekker uit! 

Lees meer

Libanese tabbouleh

Sinds dit jaar zijn Raïf en zijn familie aangesloten bij het veld. Raïf komt oorspronkelijk uit Libanon en zijn moeder, die op bezoek was, heeft mij uitgelegd hoe je ’tabbouleh’ op zijn Libanees moet maken.  Dit is toch anders dat wat we hier meestal krijgen als we dit gerecht bestellen. Het wordt niet met couscous gemaakt maar met ‘bulgur’ (een soort tarwe die gestoomd, gedroogd en gebroken is) en het grootste verschil is vooral dat er veel meer peterselie en veel minder bulgur gebruikt wordt, waardoor het een heel mooi, groen gerecht is. Lees verder “Libanese tabbouleh”

Snelle dipsaus van rode biet

En hier nog een lekkere dipsaus van rode biet, deze van mijn collega, Sigrid, van CSA De Klepper (https://deklepper.wordpress.com/).

  • 1 eerder dikke rode biet (niet uit de kluiten gewassen, normaal dik)
  • ca. half stuk feta (van zo’n rechthoekje)
  • teentje look

Rode biet schillen, in blokjes snijden en beetgaar koken. Mixen met teentje look en feta. Klaar!

Lekker met “stokjes” (soepstengels of hoe noemen ze dat) of met groentestengels (koolrabi, selder, komkommer, etc.)

Dipsaus van paprika en rozemarijn

Het is het moment van de paprika’s. We zijn blij.

Ik hou van geroosterde paprika’s. Hun smaak wordt helemaal anders dan als ze gewoon gebakken zijn. Deze saus kan je op een boterham doen of als dipsaus gebruiken.

  • 3 grote, rode paprika’s, in 2 gesneden, zaden verwijderd
  • 2/3 ‘kop’ zonnebloempitten
  • een snuifje cayenne peper
  • zeezout
  • sap van 1/2 citroen
  • 2 takken rozemarijn

Oven voorverwarmen @ 200°.

Paprika’s op een bakplaat leggen en in de hete oven roosteren voor 40 minuten of tot ze bruin worden.  Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.

Ondertussen, bak de zonnebloempitten, de cayenne peper en het zout lichtjes in een droge pan. Als de paprika’s afgekoeld zijn, trek de vellen er af, die ondertussen los zouden moeten zitten. Hak ze grof en doe ze in de mixer. Voeg de zonnebloempitten, citroensap en rozemarijn toe en mixen tot alles glad is. Proeven en evt. bijkruiden.

Doe in een bokaal. Blijft 2 weken in de frigo goed.

Bron: The Green Kitchen, David Frenkiel & Luise Vindahl