Zaad!

Vrijdag ben ik samen met Ilse naar een fascinerende bijeenkomst van het Netwerk zelf zaden telen http://www.zelfzadentelen.be/. Het was tijd om ons zaad te reinigen en we konden even beschikken over de zaadreinigingslokalen van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO).

Een boeiend verhaal, eigen zaad telen. Veel werk, maar boeiend. Zó hoeven we voor een aantal teelten niet meer naar de zaadbedrijven. We krijgen zaad van planten die aangepast zijn aan ons veld en we maken de cirkel mooi rond: van zaad tot zaad!

In het begin van het jaar hebben we de mooiste exemplaren van een aantal teelten geselecteerd als ‘zaaddragers’. Deze zijn dan opnieuw uitgeplant onderaan het veld,  heel het seizoen veilig afgezet met rode vlaggen:  prei, schorseneer, pastinaak, haverwortel, boerenkool en doorlevende spinazie.

[RFG_gallery id=’2′]

In de zomer hebben we voorzichtig ‘geoogst’ als het zaad mooi rijp werd. Een aantal zaden konden we zelf dorsen, zoals bonen of boerenkool, maar met andere lukt dit niet. Fijn dat we samen naar de zaadreinigingslokalen van het ILVO naar toe konden om daar professioneel te kunnen dorsen, zeven, stofzuigen…

[RFG_gallery id=’3′]

Nu zijn we klaar om volgend jaar eigen zaad te kunnen zaaien!

Leave a Reply