Tuinbonenburgers

Dit lekker recept gevonden in 'Plenty' van Yotam Ottolenghi. Het zijn veel ingrediënten, maar veel dingen kunnen van het veld komen en het ziet er geweldig lekker uit! 

Ingrediënten

  • 3/4 tl komijnzaadjes
  • 3/4 tl korinderzaadjes
  • 3/4 tl venkelzaadjes (kan je later in de zomer aan de kruidenbakken oogsten)
  • 3 el olijfolie
  • 225 gr spinazie  (of warmoes)
  • 500 gr tuinbonen (dubbelgedopt) 
  • 350 g aardappelen vastkokend
  • 1 halve chilipeper (kan uit de diepvries komen van vorig jaar op het veld!)
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt (of lookbloemstengels)
  • 1/4 tl gemalen kurkuma
  • 3 el gehakte verse koriander
  •  1 ei
  • 40 g paneermeel
  • olie om in te bakken
  • (4 partjes citroen)
  • (Nancy en ik hebben er ook fetakaas aan toegevoegd - lekker!)

Werkwijze

Rooster de zaden in een droge pan. tot de aromas vrij komen. (3-4 minuten)
Laat afkoelen en stamp fijn in de vijzel.

Verhit 1 el olie in een wok. Voeg de spinazie of warmoes in delen toe en laat al omscheppend slinken. (Als je warmoes gebruikt, de stengels eerst even bakken.) Laat afkoelen en duw het vocht eruit. Snijd fijn.

Blancheer de tuinbonen. Duurt helemaal niet lang, een minuutje of zo . Giet af, spoel koud af en dubbeldop ze. 

Snij de aardappelen in blokjes van 1 cm. Kook in 15 min. gaar in zoutwater.
Hak het pepertje intussen fijn.

En dan nu mengen:
stamp met een pureestamper de aardappelen met het komijnzaad, 2 el olie, de tuinboontjes, rode peper, knoflook, kurkuma en gemalen koriander tot puree. Geen probleem als sommige bonen niet helemaal fijn zijn. Voeg de spinazie, verse koriander, het paneermeel, ei, peper en zout toe. Vorm met natte handen burger van ongeveer 5 cm doorsnede en 2 cm dik.

Leg 30 min. afgedekt in de koelkast. 
Verhit 5 el olie (zonnebloem of arachide) in een koekenpan en bak de burgers in 5 minuten aan iedere zijde goudbruin. (Je kan ze evt. eerst in bloem wentelen.)

Je kan ze met een frisse yoghurtsaus serveren, en een frisse salade. Ottolenghi dient ze op met partjes citroen.

Smakelijk!

Leave a Reply