Insecten

Vorig jaar hadden we veel last van een beestje in de kolen die toch een kleine ravage heeft aangericht. Het beestje heet de koolgalmug: de vrouwtjes leggen hun eitjes in het hart van de plant waar ze ontpoppen en zich dan volzuigen met de plantsappen juist daar op de groeipunt van de plant. Resultaat? Broccoli zonder broccoli. Spruitjes met 4 stammen, kolen met 5 kleine kooltjes in plaats van 1...

IMG_2810

Tijd om dit anders aan te pakken! Je zal een aantal koolbedden gemerkt hebben die helemaal onder insectengaas liggen. Het gaas is zelfs ingegraven om deze beestjes er uit te houden!

We kregen ook de kans om een 'feromoonval' te plaasten om de activiteit van de koolgalmug beter te kunnen opvolgen. De vallen zijn intriguerend: een 'tentje' met een dopje binnenin met de geur die de vrouwelijke koolgalmug maakt als ze mannetjes wil lokken. De mannetjes ruiken dit als ze actief zijn en vliegen naar de geur. De vloer van het tentje is plakkerig en als ze gaan zitten, blijven ze vastgeplakt. Zo kunnen we zien of de muggen aan het vliegen zijn.

IMG_2814

IMG_2809

Tegelijkertijd kregen we ook de kans om wat 'plakvallen' te plaatsen om de activiteit van de wortelvlieg op te volgen. Dit is de vlieg die de zwarte gangen maakt in onze wortelen.  De vallen worden laag gezet omdat de vliegen niet hoog kunnen vliegen en ze worden gericht naar de schuilplaatsen van deze beesten: de haag en het bos. 

Op deze vallen plakken alle insecten, dus hier moeten we in staat zijn om de wortelvlieg te herkennen. We zoeken 'comma-vormige' vliegen, met 3 lichaamsdelen, een ronde kop en lichte poten.

Als we weten wanneer de vlieg actief is of niet, kunnen we kiezen wanneer we de netten eraf halen om te schoffelen, zonder risico te lopen.

En zó blijven we bijleren!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × two =