Dipsaus van geroosterde paprika

Ik heb een nieuw kookboek waar ik heel blij mee ben.  Deborah Madison is een grote naam in vegetarisch koken in de V.S.  (En ik heb geen foto gemaakt van het gerecht, dus laat ik het boek zien. 😉

Het eerste recept dat ik hieruit klaar heb gemaakt was al een schot in de roos. We hebben voor het moment zo veel paprika’s op het veld – tijd om op zoek te gaan naar lekkere paprikarecepten!

‘Smoky Roasted Pepper Salad with Tomatoes and Lemon’ is het geworden. Al uitgeprobeerd en goedgekeurd op de boerenmarkt vorige week!

Ingrediënten

  • 4 zoete paprika’s met dikke wanden (zeg je dat zó in het Nederlands?)
  • 1 pikante peper
  • 3 el olijfolie
  • 1 kg rijpe tomaten, gepeld, (zonder pitjes), in blokjes gesneden
  • 1 tl zoete of gerookte paprikapoeder (heerlijk met die gerookte paprikapoeder als je die kan vinden)
  • 1/4 tl komijnzaad, droog geroosterd en gemalen
  • 2 el platte peterselie
  • zeezout
  • 1-2 tl citroenzeste
  • vers gemalen peper
  • 1 citroen, in vier gesneden, om af te werken

Werkwijze

Paprika’s en peper in de oven roosteren tot ze zacht worden en de vellen donkerder worden. Leg ze daarna in een kom met een bord op en laat ze een tijdje ‘zweten’. Daarna kan je zonder moeite de vellen eraf trekken (op voorwaarde dat het dikwandige paprika’s waren – anders blijft er nu niets over). Ze nu in stukken snijden.

Olijfolie opwarmen en de stukken tomaat hierin bakken tot het geheel wat ingedikt is (15 minuten) – regelmatig roeren. Paprika’s en peper toevoegen, samen met paprikapoeder, komijn, peterselie en een beetje zout. Pan van het vuur halen en de citroenzeste toevoegen. Zout en peper naar smaak.

Opdienen op kamertemperatuur of koud. Afwerken met extra peterselie en verse citroen.

Leave a Reply