CSA

Wat is CSA?

CSA staat voor Community Supported Agriculture. Landbouw gedragen door een gemeenschap. Als deelnemer neem je echt verantwoordelijkheden op:

- Je kiest voor ecologische landbouw. Landbouw die zorg draagt voor bodem en milieu, voor onze gezondheid en die van de volgende generaties.

- Je betaalt niet zozeer voor landbouwproducten maar draagt bij om de werkingskosten van het bedrijf en de loonkosten van de boer voor te schieten. Je deelt dus ook mee in het landbouwrisico.

In ruil ontvang je doorheen het teeltseizoen een aandeel van de vruchten en heb je inspraak in het reilen en zeilen van het bedrijf. Bovendien is er ook de voldoening verbonden te zijn met je voeding, met landbouw en met de boer zelf. Het CSA-bedrijf creëert ontmoetingskansen voor de deelnemers via educatieve momenten, boerderijfeesten en meewerkdagen. Het werkt zo actief aan lokale gemeenschapsvorming.

Er zijn verschillende concepten:

- Zelfoogst: De deelnemers oogsten zélf op het veld hun groenten en/of fruit. Verser kan echt niet. Het maximum aan smaak en vitaminen. Je ervaart hoe alles groeit en bloeit en eet met de seizoenen mee. De Witte Beek werkt op deze manier.

- Pakketten: De boer oogst zelf en zet een pakket klaar op de boerderij of in een verdeelpunt. Dit is een evidente formule voor zuivel en vlees.

Op dit moment zijn er een veertigtal CSA-boerderijen in Vlaanderen: http://www.csa-netwerk.be/.

Recent Posts

 1. Caesar Salad Dressing Leave a reply
 2. We love tomatoes! Leave a reply
 3. Variëren met gazpacho Leave a reply
 4. Tuinbonen doppen Leave a reply
 5. Tuinbonenburgers Leave a reply
 6. Tuinbonen met salie Leave a reply
 7. Geroosterde spitskool Leave a reply
 8. Brownies met rode biet Leave a reply
 9. Soep van geroosterde rode biet en look Leave a reply
 10. Shishitopepers Leave a reply
 11. Pompoenwafels Leave a reply
 12. Boerenkoolchips Leave a reply
 13. Libanese tabbouleh Leave a reply
 14. Snelle dipsaus van rode biet Leave a reply