Composthoop

Hoe maak je een composthoop op grote schaal?

Begin met 30 ton mest, een hoop rot stro en allerlei gewasresten van het veld. Voeg er dan 2 tractors, twee vrouwen en een mestkar aan toe.

Et voilà!

[RFG_gallery id=’20’]

 

One thought on “Composthoop

  1. Mijn moestuin staat op wat jaren een schapenweide is geweest. Een akker wordt minstens jaarlijks gemest en bewerkt, een weide haast nooit, de onze in 30 jaar niet één keer. De boden bij een akker is door al die bewerkingen homogeen en bevat organisch materiaal. De humuslaag in onze moestuin had de dikte van een potloodstreep, al de rest was uitgeloogde zandleem. Ik heb 3 jaar geleden 20 cm grove compost op de grond gebracht en ondergewerkt. De grove compost was eigenlijk nog niet volledig verteerd en bevatte nog snippers, stokjes, …. Dat maakte het onmogelijk om de compost door de grond te mengen met een spade: de kriskras geschikte stokjes stopten de spade dadelijk. Met de riek ging niet goed, dan met de guerilu geprobeerd. Daar de grond in grote brokken uiteenviel, moest er nog op geslagen worden om ze fijn te krijgen om ze te kunnen mengen met de compost. Resultaat: na een halve perceel-rug was de guerilu stuk. En de mijne is nog een robuuste van 15 jaar geleden.
    Dan maar met de frees erop afgegaan en … dat werkte. Ik ben geen voorstander van het gebruik van een frees, daar het de structuur van de grond stuk maakt (te fijn). Maar om de grond homogeen te kunnen mengen met de compost was dit de beste oplossing. Ik heb vorig jaar voor het eerst kunnen wieden. Voorheen trok ik aan het onkruidplantje en brak het af, waarbij de wortels in de grond bleven. Nu komt plant en wortel mee, eventjes slaan of schudden en de grond valt van de wortels af. Het bewerken van de grond gaat nu ook veel gemakkelijker. Compost ftw!
    Veel succes met de compost.

Leave a Reply